traducere de Teodor Cristescu
Licență I
Specializarea Filosofie
Facultatea de Științe Sociale
Universitatea din Craiova Programul de traduceri al CCSDD pentru studenți și masteranzi. Se vorbește mult despre nevoia de locuri bune de muncă în America, însă slujbele bine plătite necesită deseori anumite abilități. Diplomele în domeniul ingineriei, științei și tehnicii sunt foarte căutate, iar acest fapt nu este neîntemeiat. În orice caz, nu este necesară o licență în dezvoltare software sau inginerie informatică pentru a ajunge departe. Se poate face asta și cu o diplomă în filosofie. Sau în literatură engleză.
Acest fapt ar trebui să vină ca o ușurare pentru părinții care își țin copiii în facultate și se întreabă cum vor reuși aceștia să își plătească facturile fiind masteranzi în poezie elizabethana.
Cercetările întreprinse la Payscale.com, Bankrate.com și TheRichest.com arată că persoanele cu diplomă în științe umaniste pot ajunge să lucreze în domenii bine plătite. Conform Payscale.com, abolventii de inginerie câștigă cel mai bine, putând încasa chiar sume formate din șapte cifre. Bankrate.com susține că medicii înregistrează cel mai mare salariu mediu anual, acesta fiind de 172.000$, dar suma medie pentru a deveni doctor este 137.000$. Însă nu foarte departe de vârful lanțului trofic al pieței financiare se găsesc domenii interesante care nu necesită scrierea de coduri sau vindecarea bolilor pentru a vă putea achita datoria acumulată pentru facultate.
Numărul 5 – JURNALISM
Conform Payscale, absolvenții de journalism au salarii medii de pornire de 38.100$ pe an ce pot urca până la 67.700$ la jumătatea carierei. Jurnaliștii de reportaj pornesc puțin mai de jos dar pot ajunge să aibă venituri de 68.900$. TheRichest evidențiază faptul că “cererea pentru persoanele specializate în jurnalism tinde să fie mare în domenii precum marketing și comunicare”. Concluzia: doar pentru că studiezi jurnalismul nu înseamnă și că o să faci carieră în domeniu.
Numărul 4 – LITERATURĂ ENGLEZĂ
La fel ca și în cazul jurnalismului, o diplomă în domeniu nu înseamnă neapărat locuri de muncă în el. Dacă îl poți înțelege pe Shakespeare, poate poți înțelege un plan de afaceri, sau măcar știi cum să comercializezi o companie folosind pentametrul iambic. Asemenea jurnaliștilor, absolvenții de literature engleză pot activa în alte domenii precum marketing, PR sau publicistică. Payscale informează că salariul mediu pentru mijlocul carierei este de 71.400$, adică o idee mai mult decât cel pentru persoanele specializate în administrarea afacerilor.
Numărul 3 – STIINȚE POLITICE
“Slujbele guvernamentale sunt vestite pentru salariile mari”, spune TheRichest. Chiar așa e? Ei bine, cele de lobby guvernamental cu siguranță sunt, iar firmele sunt deseori în căutare de absolvenți cu noțiuni de politici publice. Payscale.com spune că, deși salariul mediu anual pentru absolvenții de științe politice pornește de la 40.000$, până la jumătatea carierei poate ajunge aproape dublu, la 78.500$. În mod sigur suficient de bun pentru munca guvernamentală.
Numărul 2 – RELAȚII INTERNAȚIONALE
Sari peste științele politice și mergi direct la relații internaționale. Payscale spune că aceasta e una din cele mai profitabile specializări, cu venituri medii ce pot ajunge până la 85.700$.
Numărul 1 – FILOSOFIE
Gândesc, deci…câștig bani! Absolvenții de filosofie “au șanse de câștig mult mai mari decât oricare alt domeniu artistic și umanist”, afirmă TheRichest. Payscale ne informează despre salarii medii de 84.000$ pentru Kant-ul sau Descartes-ul zilelor noastre. De ce? Să o luăm logic. Adică exact ceea ce le este cerut studenților la filosofie…logica. A gândi este dificil, necesită analiză, iar cei care o pot face bine au parte de o slujbă pe măsură. O filosofie tocmai bună de urmat.
Acest articol a apărut în http://finance.yahoo.com/blogs/top-best-most/a-philosophy-degree-earns-more-than-an-accounting-degree-121403186.html
supliment:
Christopher Anadale, A Philosophy Degree Outearns an Accounting Degree:
댓글