Anarho-capitaliștii susțin o structură instituțională fondată pe proprietatea privată și pe comerț, dar fără guvern, una în care toate serviciile oferite acum prin acțiunea statului sunt realizate de către instituții private. Majoritatea libertarienilor vor, în schimb, un sistem cu guvern, unul cu dimensiuni mult mai reduse și mult mai puțin intruziv decât cel actual.
Termenul "libertarian" acoperă o sferă foarte largă de sensuri. La o extremă se situează "minarhiștii" care nu cred că guvernul ar trebui să colecteze taxe - aceasta era poziția Aynei Rand (ea nu s-a considerat niciodată libertariană, dar se potrivește definiției celor mai mulți minarhiști). Guvernul, în opinia acestora, ar fi finanțat prin facturarea serviciilor. O variantă mai moderată decât cea a "minarhiștilor" este de acord cu taxele, dar numai pentru finanțarea politiei, justitiei și armatei.
"Libertarian" se folosește, de asemenea, pentru a desemna persoanele care doresc o implicare redusă a guvernului în chestiunile economice și sociale, dar nu la fel de redusă precum o doresc "libertarianii ideologici"; ele sunt dispuse, de exemplu, să accepte o anumită intervenție a statului asistențial pentru a sprijini școlarizarea, cercetarea - dar una mai redusă decât cea pe care o avem acum.
---------
David Friedman (născut în 12 februarie 1945) este un economist, fizician, jurist și teoretician libertarian american, cunoscut pentru scrierile sale de microeconomie și teorie libertariană anarho-capitalistă care au facut obiectul celei mai populare dintre cărțile sale, Masinăria Libertății (1973). Pe lângă această lucrare, David Friedman este autorul mai multor cărți și articole: Price Theory: An Intermediate Text (1986), Law's Order: What Economics Has to Do with Law and Why It Matters (2000), Hidden Order: The Economics of Everyday Life (1996), and Future Imperfect (2008)
Kommentare