Asociația Ax, CCSDD (Facultatea de Științe Sociale a UCV) și Antropo-Lit (Facultatea de Litere a UCV) în colaborare cu TRADEM vă invită miercuri, 27 februarie 2019, orele 17.00, în incinta Casei de Cultură Traian Demetrescu, Str. Traian Demetrescu nr. 31, Craiova, Dolj, la atelierul „Tradiții metafizice în interpretarea istoriei”, cel de-al șaselea atelier din seria „Agora” dedicat Tradiţiilor.
Prima parte a întâlnirii programează o scurtă prezentare teoretică (aprox. 30 de minute) susținută de Ionuț Răduică, tânăr intelectual craiovean. Lector universitar la Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Craiova, specializat în filosofie modernă și contemporană, membru al Societății „Leibniz” din România și al Centrului de Cercetări Sociale și Dezvoltare Durabilă, Ionuț Răduică ne propune aici o analiză a tiparelor metafizice implicate în procesul istoric de reconstrucție a trecutului și în operațiile hermeneutice de studiu ce au ca obiect evenimentele istorice. Prin intermediul acestor “tipare” metafizice, istoria apare anumitor specialiști, dar mai ales publicului larg, asemeni unui produs legic al evoluției și devenirii universale a tuturor lucrurilor, unul care răspunde nu doar unei finalități prestabilite a lumii, ci și unei teleologii morale în acord cu care toate problemele umanității urmează să fie rezolvate în mod necesar. Prezentarea teoretică a invitatului dezvăluie, plecând de la aceste “tipare” metafizice, modul în care unii istorici și-au imaginat funcționarea așa-ziselor legi metafizice ale istoriei în dinamica vieții noastre particulare și caută sa identifice compatibilitatea dintre teoriile relativismului, ale evoluționismului şi cele istoricismului metafizic.
Partea a doua a întâlnirii este rezervată unui recital pe pian susținut de Nectaria Rogobete, Rebeca Pușcu și de către coordonatoarea acestor două tinere talente, pianista Oana Constantinescu. Nectaria Rogobete este, începând din acest an, elevă în clasa a V-a la Liceul de Arte Marin Sorescu. Dintre numeroasele premii câștigate pană acum, amintim de Marele Trofeu al Concursului internațional Shine's art 2019, de premiul I la categoria ei de vârstă, precum și de trofeul la patru mâini obținut în cadrul aceluiași concurs. Ea va interpreta Studiu de Henri Ravina şi Fluturele de Edward Grieg.
Rebeca Pușcu este elevă a Școlii Gimnaziale particulare Terra Veda, clasa a V-a. Ea studiază pianul de un an, dar, mărturie a talentului său, a obținut deja în cadrul Concursului internațional Shine's art 2019 premiul I la categoria sa de vârstă, și împreună cu Nectaria trofeul acestui concurs la patru mâini. Rebeca va interpreta varianta pianistică a melodiei Nothing else matters (Metallica) și împreună cu Nectaria va prezenta o glumă muzicală – Moderato de Anton Diabelli.
Oana Constantinescu este profesor gradul I la catedra de pian principal al Liceului de Arte Marin Sorescu, absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, cu studii de masterat în Muzicologie. Prezintă creaţia proprie Lorelei, inspirată din romanul lui Ionel Teodoreanu şi Ciocârlia din Rapsodia lui George Enescu, prelucrată pianistic de Leopold Stern.
În partea a treia a atelierului ne propunem să dezbatem temeinicia principalelor teze ale doctrinelor metafizice ale determinismului istoricist/ naturalist, credințele în destinul istoric individual și colectiv precum și posibilitatea de a face predicţii asupra evoluţiei istoriei prin intermediul unor metode științifice.
Bibliografie
Aron, R., Introducere în filosofia istoriei, Bucureşti, Humanitas, 1997;
Hegel, Prelegeri de filosofie a istoriei, Ed. Humanitas, București, 1197;
Koselleck, R, Conceptul de istorie, Iaşi, Ed. Universității „Al. I. Cuza”, 2005;
Popper, K, Mizeria istoricismului, Bucureşti, Ed. All, 1997;
Data: 27 februarie 2019
Locație: Casa de Cultură Traian Demetrescu, Str. Traian Demetrescu nr. 31, Craiova.
Keynote speaker: lector univ. dr. Ionuț Răduică
Invitați speciali: pianistele Nectaria Rogobete, Rebeca Pușcu și Oana Constantinescu
Organizatori: Lucian Suchici, Gabriel Nedelea și Cristinel Trandafir
Ora: 17.00 – 20.00
Preț: gratuit
Durată: 3h/întâlnire
Comments